Historia

2001 konstruerade Pelle Pettersson den första C55:an och den har sedan dess sålts i hela 540 exemplar. C55 tillverkas av Cremo Produktions AB, Crescent båtar, med säte i Varberg.

”C55 klassen lockar både juniorer och seniorer samt tjejer och killar.

Med C55:an har jag försökt skapa en segelbåt som skall tillfredsställa så många önskemål som möjligt. En relativt billig instegsbåt att locka nytt folk till båtlivet med eller att få tillbaka en del erfarna seglare som tagit en paus i sitt båtsportande.

Det är naturligtvis för mig speciellt tillfredsställande att C55 redan har deltagit i matchracing- tävlingar på västkusten mellan olika segelklubbar.”

- Pelle Pettersson

 

Svenska Mästerskapen i C55
C55:an har haft SM status sedan 2008 och har varje år ökat i antal. Viken 2012 väntas bli över 50 båtar vilket är en liten milstolpa Viken jobbat hårt för. Nedan följer en kort genomgång av de SM som seglats (och ett Riksmästerskap)

Marstrand 2006

C55:ornas första riksmästerskap vanns utav bröderna Gunnarsson. 20 båtar deltog och Arne K Larsen konstaterade på regatta.nu att C55:orna var på väg mot SM-status.

Varberg 2007

C55:orna höll sitt andra riksmästerskap 2007 i Varberg. Segrade gjorde även då bröderna Gunnarsson som dominerade klassen stort.

Träslövsläge 2008
Året efter fick C55:an SM-status och över 30 deltagare från hela landet var i Träslövsläge för att i hårda vindar och höga vågor slåss om de första SM-medaljerna som skulle delas ut. Gunnarsson visade sig bli för svåra för alla andra i de hårda vindarna och tog programenligt hem den första guldmedaljen i C55:an.

Torekov 2009
Året därpå kom ännu fler deltagare men vi fick se en ny segrare i Olsson/Preuss. De slog, i en mycket jämn serie, Formgren/ där de hade lika poäng men Olsson/Preuss hade bättre tredje segling.

Västerås 2010
Västerås som tog över staffettpinnen 2010. I Västerås samlades många vassa seglare och det var åtskilliga gamla Svenska Mästare på startlinjen. Bröderna Gunnarsson skulle dock snabbt visa vart skåpet skulle stå och spikade de två första racen i överlägsen stil. När de sedan skulle gå i land var olyckan framme och Krister Gunnarsson föll och skadade sig så allvarligt att de tvingades bryta Svenska Mästerskapen. Istället blev det far och son Österberg som tog hem SM-guldet före Sandberg/Sjöberg.

Träslövsläge 2011
2011 var det åter Träslövsläge som stod för värdskapet. Rekordantal anmälda skrevs till 46 st seglare och åter igen var det  Olsson/Preuss som tog hem Svenska mästerskapen där Laserseglare Stålheim/Lantz tog en fin andraplats efter stabilt seglande.

Viken 2012
2012 går SM i Viken. 45 deltagare däribland en seglare från Tyskland. Vinnaren blev Hörwing/Wallén före Sandberg/Sjögren/Sjögren och bröderna Larsson från Viken. Många håller nog med om att detta var bäst arrangerade SM:et och när dessutom väder och vind är bra blev det nog ett minne för alla deltagare.

Dalarö 2013
2013 gick SM på Dalarö. 33 deltagande båtar ställde upp och det blev en rafflande tävling med en rolig mix av nya och gamla besättningar. Vindarna var svaga men solen sken och familjen Karlsson sopade banan med övriga deltagare och vann med en imponerande jämn serie. 2:an och 3:an var i stort sett jämna, endast 1p skiljde dem åt men till slut drog Per-Erik Johansson och Anett Sjöö det längsta strået och tog hem 2:a platsen. 3:e plats och för 3:e året i rad på pallen kom Björn Sandberg, Magnus Sjögren och Irma Sjögren.

Halmstad 2014
Vi tror och hoppas på över 50 båtar!

 

 

Leave a reply

Your email address will not be published.