Hoppa till sidans innehåll

Aktiv segling för två eller tre


Efter ytterligare ett Tjörn Runt på kanten slog det mig hur många talangfulla seglare som mest sitter på kanten på kryssen. Säkert har de flesta ombord på 40-fotarna med svarta segel lång och gedigen bakgrund inom jollesegling och entyps-segling, där de själva ansvarat för att positionera sig i starten och besluta när det är dags att slå på ett vindskift. Men på Tjörn Runt, och alla andra storbåts-seglingar, nöjer sig minst hälften av besättningen med en ganska passiv roll i starten och på kryssen.

Det är ju nästan lika illa i Allsvenskan, med J70 och fyra mans besättning.

Här utmärker sig C55-seglingen på ett positivt sätt, den kräver två eller tre mycket aktiva seglare både i starten och på kryssen. En del besättningar delar upp rollerna så att rorsman koncentrera sig på att styra snabbt och gasten spanar efter moln och vindvrid, eller försöker bedöma vilken boj i gaten som ger den snabbaste rundningen. Det här gör C55-seglingen så mycket roligare för alla ombord. Vi vill gärna peka på våra nyblivna svenska mästare Magnus Sjögren och Björn Sandberg, som blev mästare i Mariestad 2016, bytte roller ombord och korades till mästare igen 2019.

Sedan har den ju alla andra fördelar som brukar nämnas, enkel att rigga och enkel att transportera mellan kappseglingar på sin trailer.

Uppdaterad: 27 SEP 2019 16:55 Skribent: Johan Bärring
E-post: Adressen Gömd

Snabbfakta om C55:

Postadress:
C55 Förbundet
c/o Wrande, Almedalsvägen 11
137 70 Dalarö

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: thomas.wrande@gmail....

Se all info